H. Mariaparochie - Etten-Leur H. Mariaparochie - Etten-Leur H. Mariaparochie - Etten-Leur

30 mei, 2015 - door: Lilian

In het afgelopen seizoen hebben we veel gevoelens en gedachten samen gedeeld tijdens de gespreksochtenden in het Turfschip en daarom was het fijn om deze ochtenden op een ontspannen sfeer afsluiten. Op dinsdag 26 mei was het zover. Met 15 vaste bezoekers gingen we naar de Klompenmakerij aan het Schuitvaart Jaagpad. Het was een grote schuur waar we werden getrakteerd op koffie cake uit een oud mooi servies van heel wat jaartjes geleden van de punten van DE. Dat sfeertje was er ook.

De Heer Jacobs liet ons zien hoe een klomp gemaakt werd , zowel met de hand als machinaal. Van een grote blok maakte hij eerst de buitenkant van de klomp en daarna werd hij uitgehold. Vroeger ging men de klomp thuis opmeten want elk bultje dat men had moest ook weer in de klomp zitten. Als de klomp uitgehold en geschuurd was ging men hem schilderen.

Iedere klompenmakerij had zijn eigen versiersel. Eerst worden ze geverfd, dan de tekens erop en in kleuren geverfd en dan afgelakt met vernis. De klompenmaker was zelf een verzamelaar en had vele verschillende modellen en daar wist hij ook alles over. Iedere klomp heeft zijn eigen verhaal.

Daarna gingen we het oude huis bezichtigen. Alles in de stijl van vroeger: een schitterend mooie huiskamer, keuken en 2 slaapkamers ingericht en een prachtige ouderwetse plee.

De Heer Jacobs vertelde ook veel over wat hij binnen had staan uit de oude tijd. We konden jammer genoeg niet alles zien. De rondleiding zou 1.5 uur duren maar hij had zoveel te vertellen dat we niet aan alles toekwamen. De tijd was zo voorbij.

Jammer dat we weg moesten om op tijd thuis te zijn voor het eten. Misschien volgende keer de rest bekijken. Over het geheel hoorde ik heel tevreden geluiden.

 

Namens de werkgroep gespreksochtenden, wens ik jullie een fijne zomertijd toe. Wij hopen jullie in september weer terug te zien.

Jeannette Verstappen

 

Terug
 • Zaterdagviering

  za 25 november, 2017 - 17:00 uur - Lambertuskerk

  Woord- en Communieviering met samenzang. pastor Rouwendal

 • Zondagviering

  zo 26 november, 2017 - 9.30 uur - Petruskerk

  Woord- en Communieviering mmv de Kerkzwervers. pastor Rouwendal

 • Zondagviering

  zo 26 november, 2017 - 11.00 uur - Lambertuskerk

  Gezinsviering mmv kinderkoor de Hartegalen. pastor Rouwendal

 • Dinsdagviering

  di 28 november, 2017 - 09:00 uur - Petruskerk

  Ochtendgebed

 • Woensdagviering

  wo 29 november, 2017 - 09:00 uur - Lambertuskerk

  Ochtendgebed

Volledige agenda